Goethova vyhlídka

NavigovatOtevírací dobaVstupnéUpravit

Nejstarší a nejvýše položenou vyhlídku v Karlových Varech najdete na vrchu Věčného života. Vyhlídka v neogotickém stylu se nachází zhruba 1,5 km východně od samotného centra města, je 39 m vysoká a její součástí je útulná kavárna s vnitřním i venkovním posezením, ve které si vždy dopřejete něco dobrého. Téměř kruhová plošina věže vám zajistí výhled na Krušné hory se Špičákem, Plešivcem a Klínovcem, Slavkovský les i Doupovské vrchy včetně celého údolí horkých pramenů.

Něco z historie

Vyhlídka pochází z roku 1889 a byla postavena na počest arcivévodkyně Štěpánky Belgické a výročí založení karlovarské městské spořitelny. Projekt vyhlídky pochází z dílny vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a na podzim roku 1888 se začala vyhlídka stavět. Realizace trvala necelý rok a slavnostní otevření, při kterém zástupci spořitelny předali rozhlednu městu, proběhlo 21. července 1889. Po druhé světové válce byla vyhlídka zcela uzavřena, protože začala chátrat. Po několika menších rekonstrukcích a změnách majitelů se ji sice podařilo znovu otevřít, ale ne na dlouho. Kvůli obtížné přístupnosti a vzdálenosti od lázeňského města byla velmi brzy opět uzavřena. V roce 2017 započalo město s rozsáhlou rekonstrukcí chátrající stavby a od poloviny roku 2019 je vyhlídka přístupná veřejnosti.

Dobré vědět

K Goethově vyhlídce se můžete vydat přímo z centra, např. od Vřídla po žluté turistické trase, nebo využít MHD č. 8 na zastávku Hůrky, odkud se vydáte zhruba 1,2 km vzhůru Gogolovou stezkou. Součástí vyhlídky je také zip-line dráha, která je otevřena v teplých měsících o víkendech. U rozhledny je veřejně přístupný a plně vybavený prostor pro opékání a grilování, který můžete zdarma využít. Pokud s sebou berete děti a vydali jste se cestou z centra, nezapomeňte navštívit vyhlídku Tří kříže a projít si Stezku plnou strašidel.

Součástí vyhlídky je také GOEtrail – speciální trasa pro sjezd horských kol, kterou si užijí i ti nejnáročnější jezdci. Nabízí 3 stupně obtížnosti a začíná přímo u Goethovy vyhlídky.

Náročnost

Střední
wheelchair

Přístupnost

Částečná

Na kole

Doporučujeme

Parkování

Na místě

Otevírací doba

Po-Pá11:00-18:00
So-Ne10:00-18:00

Vstupné

Na tomto místě se neplatí žádné vstupné a navštívit ho můžete zcela zdarma.
4.8
Hodnotilo 1 592 návštěvníků
(Pouze ověřená hodnocení)
Všchna hodnocení jsou kontrolována a zveřejňována společností Google
Nahlásit neaktuální obsah

Vstupné

Na tomto místě se neplatí žádné vstupné a navštívit ho můžete zcela zdarma.

Otevírací doba

Po-Pá11:00-18:00
So-Ne10:00-18:00

Neaktuální obsah