Rozhledna Krásno

NavigovatOtevírací dobaVstupnéUpravit

Viděli jste už tu nejkrásnější rozhlednu v České republice? Jedna taková se nachází nedaleko města Krásno, poblíž Horního Slavkova. Rozhledna získala v roce 2011 titul v anketě „Nejhezčí rozhledna České republiky“ a my se domníváme, že naprosto oprávněně. Jedná se o zcela unikátní, 25 metrů vysokou kamennou věž na Krásenském vrchu, která po celý rok nabízí opravdu krásné výhledy. Z rozhledny za příznivého počasí uvidíte třeba na Doupovské hory, Slavkovský les, Tepelskou vrchovinu a také hřebeny Krušných hor s Klínovcem, Blatenským vrchem a Božídarským Špičákem. Na místě můžete vždy potkat pár turistů, jedná se o velmi pěkné a klidné místo.

Něco z historie

Rozhledna Krásno se začala stavět na Krásenském vrchu v roce 1933 v období velké hospodářská krize a dokončena byla v roce 1935. Plán rozhledny vytvořili architekt Fritz Hoffmann se sochařem Willy Russem a na stavbu rozhledny byl využit kámen, který se získával z menšího kamenolomu jen desítky metrů od stávající rozhledny. Díky tomu mohla výstavba rozhledny poskytnout práci asi dvěma desítkám nezaměstnaných v přilehlém okolí. Během Mnichovské krize sloužila rozhledna jako pozorovatelna pro československé ozbrojené složky. Po německé okupaci, zhruba v květnu 1939, byla rozhledna na počest Adolfa Hitlera přejmenována na Adolf Hitler-Warte. Po roce 1950 začala stavba chátrat a bez jakékoliv další údržby byl výstup na rozhlednu nebezpečný, proto bylo místo trvale uzavřeno. Velkých oprav a obnovy se rozhledna dočkala až v roce 1996 a další rok byla znovu slavnostně otevřena a zpřístupněna veřejnosti.

Dobré vědět

Přístup k samotné rozhledně je poměrně snadný a můžete si vybrat hned z několika možností přístupu, ale během zimního období může být terén obtížnější. Pokud se vydáte po žluté turistické trase z Krásna, jste na místě během 20 minut a nemusíte se bát vyrazit s kočárkem, ani těmi nejmenšími. Využít můžete také přilehlé parkoviště vybudované kousek od rozhledny ze silnice směrem z Krásna na Bečov nad Teplou. Přímo u rozhledny najdete posezení a prostor pro opékání.

Náročnost

Střední
wheelchair

Přístupnost

Žádná

Na kole

Dostupné

Parkování

V blízkosti

Otevírací doba

Přístup k tomuto místu není časově omezený a vydat se sem můžete kdykoliv.

Vstupné

Na tomto místě se neplatí žádné vstupné a navštívit ho můžete zcela zdarma.
4.8
Hodnotilo 1 727 návštěvníků
(Pouze ověřená hodnocení)
Všchna hodnocení jsou kontrolována a zveřejňována společností Google
Nahlásit neaktuální obsah

Vstupné

Na tomto místě se neplatí žádné vstupné a navštívit ho můžete zcela zdarma.

Otevírací doba

Přístup k tomuto místu není časově omezený a vydat se sem můžete kdykoliv.

Neaktuální obsah